Reparacija turbina

Kako znati da je turbina u kvaru?

Kvarovi na turbinama su česti zbog činjenice da turbina napravi čak 200.000 okretaja u minuti. Uz to, postiže i temperaturu preko 1000 °C pa nije neobično da dođe do oštećenja.

 

Primjetite li da s Vašim autom nešto nije u redu –  motor Vam je izgubio na snazi, ubrzanje automobila malo kasni ili vam iz ispušne cijevi izlazi dim neobične boje – problem bi mogao biti u turbini.

 

Uz redovite servise automobila vjerojatno neće doći do problema, no ako se pojavi, ovo su znakovi da je potrebno pregledati turbinu:

 

Motor gubi snagu

Motor može izgubiti u snagu u slučaju da Vam je neko strano tijelo upalo u kompresorsku ili turbinsku stranu i oštetilo turbinu. Uz to, kvarovi ventila turbine, sistema za napajanje gorivom ili motorne kočnice mogu biti uzrok kvara na turbini, pa je potrebno automobil odvesti na servis i prepustiti profesionalcima da taj problem otklone.

 

Zakašnjelo ubrzanje vozila

Pritisnete papučicu gasa do kraja, ali ubrzanje se ne događa istog trenutka. Takvo se zakašnjenje događa kad motor teško dolazi do zraka koji će onda pokrenuti turbinu i dati snagu motoru. To je jasan znak da nešto nije u redu s turbinom Vašeg automobila, te ako primijetite takvo zakašnjenje na Vašem automobilu, sad znate što je problem!

 

Pojava dima

Bilo kakav dim iz vaše ispušne cijevi je alarmantan i označava nekakav kvar na automobilu. U tom slučaju trebate odmah automobil odvesti na servis i prepustiti popravak stručnim osobama. Ali, bitno je znati i što boja dima može označavati kako biste bolje identificirali problem.

 

  • Crni dim – Pojava crnog dima koji izlazi iz auspuha Vašeg automobila označava da motor sagorijeva previše goriva. To je jedan od najlakših kvarova za popravak, ali reagirajte na vrijeme! Preveliko sagorijevanje motora označava i nepotrebno trošenje goriva, što je veliki financijski gubitak i više Vam se isplati automobil odmah odvesti na popravak nego čekati i pritom trošiti novac na gorivo.

 

  • Plavi dim – Plavi dim označava malo kompliciraniju vrstu kvara. Može označavati kvar na turbini, ventilima, cilindrima itd. Ako vidite da iz auspuha automobila izlazi plavi dim, naša je preporuka da se odmah uputite na servis. Ako niste u mogućnosti odvesti automobil na servis istoga trenutka, onda biste trebali pripaziti da Vaš motor ima dovoljno ulja kako ne bi došlo do njegovog nedostatka i ribanja pokretnih dijelova motora. To onda dodatno komplicira stvar, a samim time i povećava troškove popravka.

 

  • Bijeli dim – Bijeli dim može biti uzrokovan začepljenjem odvodne linije ulja iz turbine u karter. To je težak kvar i njegovo rješavanje je komplicirano. Primijetite li bijeli dim, znajte da je turbina u kvaru i da morate što prije automobil odvesti na popravak u provjeren i profesionalan servis kako bi se stvar riješila i kako bi Vaš automobil bio zdrav.

PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

/ REPARACIJA ZA SVE VRSTE VOZILA

Rezervišite termin
putem online forme

Upišite osnovne podatke u formu i Turbina.ba tim će vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

/ REPARACIJA ZA SVE VRSTE VOZILA

Rezervišite termin
putem online forme

Upišite osnovne podatke u formu i Turbina.ba tim će vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.